Annita Smit | » Biografie
 • ENG
 • Biografie

  Mijn kunst bestaat uit bijzondere, ambachtelijk gecreëerde, twee- en driedimensionale objecten, gemaakt van allerlei soorten bestaand papier, van overbodig geworden encyclopedieën tot flinterdun bijbelpapier. Het oppervlak wordt bewerkt met onder andere inkt.

  Door geduldig vouwen, snijden en samenvoegen ontstaan ruimtelijke objecten met een grote zeggingskracht. Ritme, beweging, textuur en structuur zijn leidend in deze creaties. Door de ritmiek van de vormen en de subtiele kleurschakeringen ademen de werken een verstilde sfeer van rust en orde. Bij sommige kunstwerken is het werk naturel, is er geen kleur toegevoegd. Bij andere kunstwerken wordt het papier gekleurd met acrylinkten, waardoor soms een prisma aan kleurnuances ontstaat. Het werken met kleur kan een verrassend effect teweegbrengen: een papieren werk lijkt op het eerste gezicht van ander materiaal gemaakt dan papier.

  Aan het maken van een kunstwerk gaat steevast een hele reeks van proeven vooraf. Een onderzoek naar vorm, kleur, afmetingen en verhoudingen, waarbij ik papiertjes snijd, plak, vochtig maak en kijk hoever ik met het kwetsbare, flinterdunne materiaal kan gaan. Zodra het idee voor een nieuw werk vaste vorm heeft gekregen, begint het monnikenwerk met veel repeterende handelingen. Ik heb daarom altijd meerdere werken tegelijkertijd onderhanden. Voor de balans tussen inspiratie en repeterend en uitvoerend precisiewerk.

  Mijn inspiratie ontleen ik aan de natuur, aan de kringloop van de seizoenen, maar ook aan kunstenaars als Anselm Kiefer en Armando en hun signatuur van ingetogenheid en pure vorm. De vorm zelf is de boodschap van mijn kunst, de kijker wordt uitnodigd zich het kunstwerk toe te eigenen met een persoonlijke interpretatie en beleving.

  Ik heb Textiele Vormgeving gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam, waar ik in 1994 afstudeerde. Sinds 2009 werk ik als vrijgevestigd kunstenaar in Zaltbommel. Ik ben lid van Focus Europe (een associatie van beeldende kunstenaars uit de hele EU) en van de International Association of Hand Papermakers and Paper Artists (IAPMA). Ik exposeerde in binnen- en buitenland, o.a. in Rijswijk, Amsterdam, Genua, Vilnius, Athene en Shanghai (zie verder Exposities).

  Annita Smit

  Pand 9, Atelier 101
  Van Heemstraweg West 9
  5301 PA Zaltbommel

  annita@annitasmit.nl
  06-42885627

  ©Annita Smit